1. Çift ana dal ve yan dal programları var mı?

Öğrencilerimiz Çift Anadal Eğitimi Uygulama Esasları ve Yandal Eğitimi Uygulama Esasları’nda yer alan kriterleri sağladıkları takdirde YÖK’ün uygun gördüğü bölümlerde çift ana dal veya yan dal yapabilirler.

 

2. Yurt dışı değişim programları mevcut mu?

Fakültemiz, Erasmus+ Uluslararası Değişim Programı ile öğrencilere yurt dışında eğitim alma veya staj yapma imkânı sunmaktadır. Bu programlara başvuru süreçleri ve kriterleri ile ilgili detaylı bilgiye ERASMUS birimimizin WEB sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

3. Staj imkânları nelerdir?

Fakültemizin bazı bölümleri öğrencilere staj yapma fırsatları sunmaktadır. Staj programları, bölüm özelinde farklılık gösterebilir ve zorunlu ya da isteğe bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde zorunlu staj eğitimi yoktur.

 

4. Akademik takvim hakkında nasıl bilgi alabilirim?

Akademik yılın başlangıç ve bitiş tarihleri, sınav tarihleri ve tatiller gibi önemli tarihler, üniversitenin akademik takviminde yer almaktadır. Güncel akademik takvime buradan ulaşabilirsiniz.

 

5. Mezuniyet için gereken şartlar nelerdir?

Kayıt oldukları lisans bölümleri veya yüksekokul programlarının ders planında yer alan dersleri başarı ile tamamlayan ve GANO’su en az 2,00 olan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanırlar. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

6. Yatay geçiş şartları nelerdir?

Yatay geçişler Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları her yıl akademik takvimde duyurulan süreler içerisinde ilgili fakülteye yapılmalıdır.

 

7. Fakülteye nasıl ulaşabilirim?

Fen Edebiyat Fakültesi, Cevizlibağ’da bulunan üniversitemizin ana yerleşkesinde bulunmaktadır. Ulaşım bilgileri ve kampüs haritası için ulaşım sayfamızı inceleyebilirsiniz.

 

8. Hangi şartlarda üstten ders alabilirim?

Öğrencinin alttan dersi olması üstten ders almasına engel değildir ancak aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:

   1. Her dönemde öğrencinin aldığı toplam ders yükü 45 AKTS ile sınırlı kalmalıdır.
   2. Öğrencinin ortalaması 4.0 üzerinden en az 2.0 olmalıdır.

Not: Üstten alınacak dersin hocası ya da öğrencinin danışman hocası, derslerin akademik ağırlığını, içeriğini, müfredattaki durumunu, dersi almakta olan öğrenci sayısını ve dersin kontenjanını ya da herhangi başka bir etmeni göz önünde bulundurarak öğrencinin dersi almaması yönünde görüş bildirebilir.

Not: Birinci sınıf öğrencileri üstten ders alamazlar.

Eğitim öğretim ve sınav esaslarına ilişkin her türlü bilgi ilgili yönetmelikten edinilebilir.

 

9. Ara sınav, final ve bütünleme sınavları tarihlerini nereden öğrenebilirim?

Akademik yılın başlangıç ve bitiş tarihleri, sınav tarihleri ve tatiller gibi önemli tarihler, üniversitenin akademik takviminde yer almaktadır. Güncel akademik takvime buradan ulaşabilirsiniz.

 

10. Bir dönemde en çok kaç ders alabilirim?

Genel Not Ortalaması (GNO) 2.00'nin altında olanlar 30 AKTS, 2.00-3.00 arasında olanlar 36 AKTS, 3.00'ün üzerinde olanlar 45 AKTS yükünde ders alabilmektedir.

 

11. Başarı Bursu alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Burslar hakkında detaylı bilgiyi bu bağlantıdaki öğrenci rehberi sayfamızı ziyaret ederek edinebilirsiniz.

 

12. Alan dışı ders almak zorunlu mu?

Dört yıllık müfredatımızın yedinci ve sekizinci yarıyıllarında zorunlu alan dışı dersler bulunmaktadır. Alan dışı ders üniversitemizin örgün eğitim veren dört yıllık programlarından seçilerek alınabilir. Öğrenci alan dışından alacağı dersleri seçmeden önce ilgili dersin öğretim elemanından e-posta yoluyla yazılı onay almalıdır. Öğretim elemanıyla irtibata geçmek için gereken bilgilere ilgili bölümün internet sayfasından ulaşılabilir. Öğretim elemanının e-posta adresi bölüm sayfasında yoksa Bölümün Araştırma Görevlilerine e-posta yoluyla ulaşılarak öğretim üyesinin e-posta adresi istenebilir.

 

13. AKTS nedir?

AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), Avrupa'daki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci hareketliliğini ve akademik tanınırlığı artırmayı amaçlayan bir kredi sistemidir. Bu sistem, öğrencilerin dersleri, stajları ve diğer öğrenme faaliyetlerini değerlendirirken harcadıkları toplam iş yükünü dikkate alır. Her dersin belirli bir AKTS kredisi vardır. AKTS kredisi, dersin müfredatında ve ders seçim kılavuzlarında belirtilir. Bu kredi, dersin öğrenciden ne kadar bir iş yükü beklediğini gösterir. Dersin zorluk seviyesi, haftalık ders saatleri, bireysel çalışma süresi, ödevler, projeler, sınavlar gibi faktörler dikkate alınarak AKTS kredisi belirlenir.

 

14. Bir üst sınıfa geçme şartları nelerdir?

Sadece ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçerken ortalama şartı aranmaktadır. Öğrenci üçüncü yıl / beşinci yarıyıla geçerken genel not ortalamasının 2,00 ve üzerinde olması gerekir.