İSTANBUL’DAKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN TOPLU ULAŞIM REHBERİ
İstanbul 15 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık şehri. Çok geniş imkânlara sahip olması nedeniyle üniversite adayları arasında büyük tercih görüyor. Metro, metrobüs, otobüs, tramvay ve vapur gibi farklı toplu ulaşım araçları bulunduğu için İstanbul'da ulaşım konusu üniversite okumak için gelen öğrenciler için sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle, İstanbul'a üniversite okumak amacıyla gelenler için küçük bir rehber hazırladık.
İstanbulkart almak istiyorum. Ne yapabilirim?
Bunun 2 yolu var: Online başvuru ve bireysel başvuru merkezleri.
Online başvuru sayfasına buradan (https://www.istanbulkart.istanbul/) ; bireysel başvuru merkezlerine ise buradan (http://istanbulkart.iett.istanbul/tr/istanbulkart/pages/istanbulkart-basvuru-merkezleri/381) ulaşabilirsiniz.
İstanbul ulaşımında kullanılan 4 farklı İstanbul kart türü bulunuyor. Kart türlerine buradan ( http://istanbulkart.iett.istanbul/tr/istanbulkart/pages/istanbulkart-turleri/437 ) ulaşabilirsiniz. Ancak öğrenci olduğunuz için size en çok ilgilendiren Öğrenci Kartı. Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanunu kapsamında eğitim gören öğrenciler ile Temel Eğitim Kanunları ve diğer kanunlar kapsamında eğitim gören öğrenciler, Açık İlköğretim, Açık Lise, Kur'an Kursu öğrencilerinin alabileceği indirimli karttır.
Pedagojik formasyon öğrencisiyseniz YÖK yasasına göre yaygın öğretime bağlı olduğunuz için Öğrenci Kartı alma hakkınız yoktur.
İstanbul içerisindeki üniversitelerde okuyacağınız için online başvuru yapmanız yeterli. Eğer Arel Üniversitesi, Avrupa Meslek Yüksek Okulu, Üsküdar Üniversitesi, Beykoz Lojistik, Sabahattin Zaim Üniversitesi veya Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde okuyacaksanız bireysel başvuru yapmanız gerekiyor.
İlk kez alacağınız için online başvuru esnasında tek seferlik 10 TL kart ücreti ödemeniz gerekli. Online başvuru yaptıktan sonra kartınız 2 gün içerisinde İETT tarafından üretilip PTT’ye teslim edilerek buradan adresinize gönderilir. 2 gün sonunda ki kart teslim sürecini http://gonderitakip.ptt.gov.tr/ adresinden takip edebilirsiniz.
Bireysel başvuru yapacaksanız nüfus cüzdanınızın aslı ve 6 ay içerisinde çekilmiş 1 fotoğrafınızla bireysel başvuru merkezlerine giderek başvurunuzu yapıp belirlenen süre içerisinde teslim alabilirsiniz. Tek seferlik kart ücretini başvuru merkezinde nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
Tarihi Yarımada Broşürü İçin Tıklayınız
Şehir Haritası İçin Tıklayınız
İstanbul Raylı Sistemler Ağ Haritası İçin Tıklayınız
Yabancı uyruklu öğrenciler İstanbul Kart alabilirler mi?
T.C. kimlik numarasına sahip olmayan kişilerin pasaport numarasıyla işlem yapması, bunun için ise online başvuruda sayfa dilinin İngilizce olması gerekiyor.
Kart ücretleri ne kadar?
Öğrenci kartına sahip olanlar otobüslerde ilk binişte 1.25 TL; metrobüslerde eğer hattınızın durak sayısı 1-3 ise 1.10 TL, 4-9 arası ise 1.20 TL , daha fazla ise 1.25 TL; vapurlarda İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası arası hatlar için 1.15 TL, İstanbul ve Adalar arası 2.30 TL öderler.
Daha detaylı bilgiye buradan ( http://www.iett.istanbul/tr/main/pages/toplu-tasima-ucret-tarifesi/42 ) ulaşabilrsiniz.
Kart yüklemelerini nasıl yapabilirim?
Kart yüklemelerini biletmatikler veya özel bayiler (dolum bayisi) aracılığıyla yapabilirsiniz. Özel bayilere buradan ( https://www.belbim.istanbul/temsilcilerimiz-1065 ) ; biletmatiklere buradan ( https://www.istanbulkart.istanbul/dolum-noktalari ) ulaşabilirsiniz.
Eğer devamlı yükleme yapmak yerine daha pratik bir yol arıyorsanız dolum bayilerinden 77 TL dolumla aylık 200 limitli yükleme yapabilirsiniz.
İstanbulkartımı kaybettim/çaldırdım, ne yapmalıyım?
Kartınız kaybolduğunda ALO 153’ü arayıp kayıp bildirimi yaptırmanız ve kartınızı kapatmanız gerekiyor. Eğer kapatmazsanız kartınızı başkası kullanabilir ve yakalanırsa adınıza usulsüz kullanım cezası uygulanır ve yeni bir kart alabilmeniz için bu cezayı ödemeniz gerekir.
İstanbulkart Vizeleme İşlemi
İstanbulkart’larınızı yılda bir kere güncellemeniz (vizeleme) gerekli. Öğrenci kartlarına MEB ve YÖK sorgusu yapıldığı için kartınızı aynı yıl içerisinde güncellemeniz gerekli. Eğer güncelleme yapmazsanız kartınız ya bloke edilir ya da tam tarifeye geçer.
Güncelleme işleminizi son vize tarihinin 1 ay öncesinden itibaren son vize tarihine kadar gerçekleştirebilirsiniz. Güncelleme işlemi ve tarihiyle ilgili detaylı bilgilere buradan ( http://istanbulkart.iett.istanbul/kh/istanbulkart/pages/istanbulkart-kullanim-suresi-nasil-uzatilir/742 ) ulaşabilirsiniz.
T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ’NE ULAŞIM
T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul’un merkezine kurulu bir üniversitedir. Yerleşim bakımından diğer üniversitelerden daha avantajlıdır. Bu nedenle T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl üniversitesine ulaşım birçok vasıtayla sağlanabildiğinden ulaşımı en kolay üniversitelerden biridir. Üniversitenin Cevizlibağ’daki Dr. Azmi Ofluoğlu Yerleşkesi’ne metrobüs, otobüs veya tramvay ile ulaşılabilir. Bulunduğunuz konuma göre hangi vasıtayla gideceğinizi seçerek üniversiteye kolayca gidebilirsiniz.
Metrobüs: T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ne metrobüs ile gidecek olanların Cevizlibağ durağında inmeleri ve üst geçitten geçerek Opel Odak ve Yeşil Plaza binasının yanındaki caddeden içeri 100 metre kadar yürümeleri gerekmektedir. Durakta indikten sonra okula yürümek toplamda 5 dk. kadar sürmektedir. Metrobüs’ün Cevizlibağ durağına ulaşabilmek için 34 AS veya 34 BZ hatlarından birisine binmeniz gerekmektedir.
Tramvay: T.C. İstanbul yeni Yüzyıl Üniversitesi’ne tramvay ile ulaşmak için Kabataş- Bağcılar tramvay hattını kullanarak ‘Cevizlibağ, Atatürk Öğrenci Yurdu’ istasyonunda inmelisiniz. Buradan da metrobüs üst geçidini kullanarak yolun karşısına geçmeli ve Opel Odak ile Yeşil Plaza binasının yanındaki caddeden içeri 100 metre kadar yürümelisiniz. İstasyonda indikten sonra üniversite yerleşkesine yürümek yaklaşık olarak 7 dakika sürmektedir. Gerek metrobüs ile gerekse tramvay ile şehir içi trafiğinden fazlaca etkilenmeden üniversiteye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs: T.C. İstanbul yeni Yüzyıl Üniversitesi’ne otobüs ile seyahat etmek isterseniz söz konusu otobüs hattının Cevizlibağ’dan geçmesine dikkat etmelisiniz. Cevizlibağ durağında indikten sonra karşı yönde ya da doğru yönde inmeniz durumunda da üst geçidi kullanarak üniversitenin bulunduğu caddeye girmeniz gerekmektedir. Opel Odak ile Yeşil Plaza binasının yanındaki caddeden içeri 100 metre kadar yürüyerek üniversite binasına ulaşabilirsiniz.
T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA HASTANESİ'NE ULAŞIM
Tramvay: T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne tramvay ile ulaşmak için ‘Sağmalcılar' istasyonunda inmeli ve 100 metre kadar yürümelisiniz.
T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ'NE ULAŞIM
Metrobüs: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’ne metrobüs ile gidecek olanların Halıcıoğlu durağında inmeleri ve üst geçitten geçerek caddeden içeri 100 metre kadar yürümeleri gerekmektedir. Durakta indikten sonra okula yürümek toplamda 5 dk. kadar sürmektedir. Metrobüs’ün Halıcıoğlu durağına ulaşabilmek için 34 AS veya 34 BZ hatlarından birisine binmeniz gerekmektedir.
Otobüs: İstanbul yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesi’ne otobüs ile seyahat etmek isterseniz söz konusu otobüs hattının Halıcıoğlun’dan geçmesine dikkat etmelisiniz. Halıcıoğlu durağında indikten sonra karşı yönde ya da doğru yönde inmeniz durumunda da üst geçidi kullanarak hastanenin bulunduğu caddeye girmeniz gerekmektedir.
KONAKLAMA İMKÂNLARI
T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, kız öğrenciler için Novu Öğrenci Rezidansı ile anlaşmalıdır. Merter'de, metro ve metrobüse sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan NOVU'da tek, çift ve 4 kişilik oda seçenekleri yer alıyor. Sadece kız öğrencilere hizmet veren NOVU Merter, 900 yatak kapasitesine sahip. Her odada yatak, çalışma masası, dolap, banyo, tuvalet, ekstra depolama alanı ve buzdolabının yanı sıra her öğrencinin dolabında özel eşyalarını koyması için kasa da yer alıyor.
Öte yandan, üniversiteye yakın lokasyonda bulunan Fatih, Güngören, Bahçelievler ve Bakırköy gibi merkezlerde kız ve erkek öğrenciler için yurt ve kiralık ev imkanı bulunmaktadır.
İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER
İstanbul Devlet Müzeleri
https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-181099/mudurlugumuze-bagli-muzeler.html
İstanbul Özel Müzeleri
https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler.html
İstanbul Kültür Merkezleri
https://kultursanat.ibb.istanbul/KulturMd_CultureCenter/List
İBB Kütüphaneleri
https://katalog.ibb.gov.tr/yordambt/yordam.php
İstanbul Devlet Kütüphaneleri
https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-181098/mudurlugumuze-bagli-kutuphaneler.html
İstanbul Şehir Tiyatroları
https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/
Spor Yapılacak Yerler
https://www.spor.istanbul/spor-tesisleri/size-en-yakin-tesis.aspx?branch=5
BROŞÜRLER
Nerede Gezebilirim?
https://www.yeniyuzyil.edu.tr/tyyc/files/nerede-gezebilirim.pdf
Nerede Spor Yapabilirim?
https://www.yeniyuzyil.edu.tr/tyyc/files/nerede-spor-yapabilirim.pdf
Nerede Yiyebilirim?
https://www.yeniyuzyil.edu.tr/tyyc/files/nerede-yiyebilirim.pdf
İstanbul’da hem Anadolu yakasında, hem de Avrupa yakasında çok sayıda gezip görülebilecek yer bulunuyor. İşte bu tarihi ve turistik mekânların listesi:
1. Anadolu Hisarı
Anadolu Hisarı yüzlerce yıllık tarihi ile Anadolu Yakası’nın en tarihi yerlerinde biri. Buraya gelirseniz ve hava güzelse Göksu nehri üzerinde tekne gezisi yapabilirsiniz. Nehrin kenarında bulunan cafeler ve restaurantlarda vakit geçirmek de burada yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden bazıları.
2. Anadolu Kavağı
Anadolu Kavağı, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı küçük bir sahil ve balıkçı kasabası. Bir gününüzü şehrin gürültü ve karmaşasından uzakta geçirmek isterseniz, çok da uzakta olmayan bu rotayı tercih edebilirsiniz. Anadolu Kavağı’nda özellikle midye ve balık gibi deniz ürünleri restoranları çok seviliyor.
3. Bakırköy
Bakırköy, İstanbul Avrupa Yakası’nın en kalabalık semtlerinden biridir. Alışveriş olanakları, marinası ve uzun yürüyüşler yapabileceğiniz sahil şeridi ile bölgenin en sevilen yerlerinden biri.
4. Bebek
Bebek, İstanbul Boğazı’nın en şık semtlerinden biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında, kafeleri, her zaman trend olmuş restoranları ile İstanbulluların en sevdiği yerlerden biri oluyor.
5. Beşiktaş
Beşiktaş, konumu gereği İstanbul Avrupa Yakası’nın en işlek ve canlı yerlerinden birisidir. Alışveriş olanakları çok fazla olan semtte her türlü şeyi bir arada bulabilirsiniz. Son yıllarda özellikle Beşiktaş Çarşı’da açılan barlar ve restoranlar bölgeyi daha da önemli yapıyor.
6. Beykoz-Yuşa Tepesi
Beykoz, İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel semtlerinden biridir. İstanbul’un kuzeyinde yer alan Beykoz’da, Beykoz Korusu’nun yanı sıra, ilk çağlardan bu yana kutsal olarak kabul edilen Yuşa Tepesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Hz. Musa zamanında yaşadığı kabul edilen Hz. Yuşa’nın Beykoz’da 17 m uzunluğunda bir kabri bulunuyor. Yuşa Tepesi’nden, İstanbul Boğazı’nın manzarasını seyretmek Beykoz’da mutlaka yapmanız gereken şeyler arasında bulunuyor.
7. Beylerbeyi
Beylerbeyi, Bizanslılar döneminde küçük bir köymüş. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Yeniçeri Ağası Mehmet Paşa burada güzel ve büyük bir yalı yaptırmış. Beylerbeyi ismi de o dönemlerden geliyor. Günümüzde, Boğaz kıyısındaki sahil restoranları, kafeleri ve Beylerbeyi Sarayı ile İstanbul’un en sevilen semtleri arasında yer alıyor.
8. Beyoğlu ve İstiklal Caddesi
Beyoğlu, İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Yerli veya yabancı olsun İstanbul’a gelen turistlerin görmeden dönmemeleri gereken yerler listesinin en üst sırasında yer alıyor.
9. Adalar
Büyükada, Burgazada, Kınalıada ve Heybeliada, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için en önemli alternatifler arasında yer alıyor. Özellikle Büyükada’da Aya Yorgi kilisesi görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.
10. Cihangir ve Çukurcuma
Cihangir ve Çukurcuma, son yıllarda İstanbul’da adını sıkça duyduğumuz yerler arasında bulunuyor. Çukurcum, özellikle sanatçıların yaşadığı Cihangir ve antikacı dükkanları ile ön plana çıkıyor.
11. Çengelköy
Çengelköy, İstanbul Boğazı’nın keyfini çıkabileceğiniz en güzel köşelerden biri. Çengelköy’deki Çınaraltı Çay Bahçesi buranın vazgeçilmezlerinden biri. Çengelköy Sahili ve yol üzerindeki kokoreççiler de çok seviliyor. Özellikle yaz ve bahar aylarında Çengelköy’de vakit geçirmek İstanbul’da yapabileceğiniz en keyifli şeylerden bir kaç şey arasında.
12. Eminönü ve Sirkeci
Eminönü ve Sirkeci, binlerce yıllık tarihi ile İstanbul’un en önemli yerleşim yerlerinden biri. Topkapı Sarayı’nın hemen çevresinde yer alan bölgede gezip dolaşabileceğiniz o kadar çok yer var ki. İstanbul’a geldiğinizde bir tam gününüzü buraya ayırabilirsiniz.
13. Emirgan
Emirgan, Emirgan Korusu, İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki çay bahçeleri, yalıları ile İstanbul’un sevilen yerleri arasında. Özellikle, Nisan ve Mayıs aylarında binlerce rengârenk lale ile süslenen Emirgan Korusu keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında bulunuyor.
14. Eyüp Sultan Camii ve Eyüp
Eyüp, İstanbul’un en kutsal sayılan lokasyonlarından biri. Eyüp Sultan Camii’nde her zaman dua edenleri görebilirsiniz. Özellikle Ramazan aylarında en kalabalık dönemlerini yaşayan Eyüp, Haliç kıyısında yer alıyor.
15. Edirnekapı-Kariye Müzesi-Fethiye Müzesi-Mihrimah Sultan Cami i
Edirnekapı, İstanbul’da tarihi binlerce yıl öncesine giden semtlerden biri. Özellikle, Kariye Müzesi ve Fethiye Müzesi mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.
16. Fatih Camii-Hırka-i Şerif-Fatih Kadınlar Pazarı
Fatih adını İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’ten alıyor. Fatih Camii, Hırka-i Şerif Camii, Fatih Kadınlar Pazarı, Fatih At Pazarı burada ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Yalnızca Ramazan ayında görebileceğiniz Hırka-i Şerif, Fatih semtine ayrı bir önem katıyor.
17. Fener Balat Cibali
Fener, Balat ve Cibali’deki tarihi yapılar, fotoğraf meraklılarının İstanbul’da en sevdiği yerler arasında bulunuyor. Burada gezip görebileceğiniz ve tarihi binlerce yıl öncesine giden birçok yer var.
18. Galata Kulesi ve Çevresi
Galata Kulesi’nin tarihi Cenevizlilere kadar gidiyor. Tarih boyunca yangın gözetleme kulesi, hapishane gibi farklı şekillerde hizmet veren kule günümüzde turistlerin İstanbul’da en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.
19. İstanbul’da Kahvaltı Mekânları
İstanbul’da köşklerde ve korularda kahvaltı yapmak mümkündür. Bu köşk ve koruların arasında Emirgan, Hıdiv Kasrı, Yıldız Parkı, Çamlıca Köşkleri ve Fethipaşa Korusu bulunuyor.
20. Kadıköy
Kadıköy, İstanbul’un Marmara Denizi kıyılarına bakan en merkezi semtlerinden biridir. Kadıköy’ün, İstanbul fethedilmeden önceki adı Kalkedonya’ymış. İstanbul’un fethinden sonra yönetimi İstanbul Kadısına verilmiş ve Kadıköy olarak anılmaya başlanmış. Kadıköy günümüzde özellikle gece hayatı ve alışveriş caddeleri ile dikkat çekiyor.
21. Kandilli
Kandilli, İstanbul Boğazı’nın en güzel manzaralarını seyredebileceğiniz yerlerden biri. Kandilli’de bulunan Adile Sultan Sarayı ünlü işadamı Sakıp Sabancı ve Sabancı Holding tarafından restore edilmiş. 2007 yılından bu yana da kültür ve kongre merkezi olarak hizmet veriyor.
22. Kanlıca
Kanlıca, İstanbul’un en ünlü semtlerinden biridir. Özellikle Kanlıca Yoğurdu, Kanlıca denilince ilk akla gelen şeylerden biri. Eski zamanlarda burada yetişen bir bitkiyi yiyen ineklerin sütlerinden yapılan yoğurt çok lezzetli olurmuş. Günümüzde de Kanlıca İskelesi’nin çevresinde yoğurt satan birçok yeri görebilirsiniz. Mihrabat Korusu ve Kanlıca Sahili Kanlıca’da diğer gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
23. Kapalıçarşı İstanbul
İstanbul Gezilecek Yerler arasında olan Kapalıçarşı yazımızda Kapalıçarşı Hakkında Bilgileri bulabilirsiniz. Kapalıçarşı kendine has havası, esnafı ve tarihi dokusuyla yüzyıllardır Osmanlı’nın ve İstanbul’un en çok ilgi gören yapılarından biri ve İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş.
24. Karaköy
Her gün binlerce kişinin alışveriş ve çalışmak için geldiği Karaköy, İstanbul’un en kalabalık ve tarihi yerlerinden biri. Karaköy’de, Cenevizliler, Emeviler, Bizanslılar ve Osmanlılar yüzyıllarca hüküm sürmüşler. Sokakların arasında yürürken, her an başka bir tarihi yapıya rastlayabiliyorsunuz.
25. Kuzguncuk
Kuzguncuk, İstanbul Anadolu Yakası’nın en sevilen tarihi semtlerinden biridir. Eskiden bu bölgede azınlıklar yaşarmış. O nedenle burada kilise, cami ve sinagogları yan yana görebilirsiniz. Günümüzde iki veya üç katlı cumbalı eski İstanbul evleri ve tarihi sokakları ile İstanbul’un en sevilen semtleri arasında bulunuyor.
26. Mahmutpaşa ve Hanlar
Gezilecek Yerler arasına İstanbul’un en büyük çarşılarından biri olan Mahmutpaşa Çarşısı’nı ve çarşıda bulunan tarihi hanları alabilirsiniz. Bu gezi için en az yarım gününüzü almanız gerekecek.
27. Nişantaşı
Nişantaşı, İstanbul Avrupa Yakası’nın en yeni ve gözde semtlerinden birisidir. Nişantaşı; Kafeleri, restoranları ve mağazaları ile İstanbul’un en renkli semtleri arasında yer alıyor.
28. Ortaköy
Ortaköy, İstanbul Boğazı’nın muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Ortaköy’e özellikle kumpir ve waffle yemek için giden binlerce kişi var. Ortaköy’de Sokak aralarında gezerseniz el yapımı takılar, yün örme el işleri satan bir çok tezgâhı da görebilirsiniz.
29. Pierre Loti Tepesi
Pierre Loti Tepesi, Haliç’i kuş bakışı gören muhteşem bir manzaraya sahip. Fransız bir yazar olan Pierre Loti burayı çok severmiş ve sık sık gelirmiş.
30. Sarıyer
İstanbul Gezilecek Yerler arasında olan Sarıyer Gezilecek Yerler yazımızda, Sarıyer Sahil’de gezilecek mekânlar, Sarıyer Börekçisi ve Sarıyer Muhallebicisi hakkında bilgileri bulabilirsiniz. İstanbul’da hafta sonunda şehrin gürültüsünden ve sıkıntısından uzakta biraz zaman geçirmek isterseniz, Sarıyer hem havası hem de lezzetleri ile Boğaziçi’nin en güzel yerlerinden biri.
31. Sultanahmet-Ayasofya-Yerebatan Sarnıcı-Sultanahmet Camii
Sultanahmet, binlerce yıldır İstanbul’un en tarihi semtleri arasında bulunuyor. Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii ve Dikilitaş bu bölgede ziyaret edilebilecek en önemli yerler arasında yer alıyor.
32. Süleymaniye Camii ve Çevresi
İstanbul’da Gezilecek Yerler arasında olan, Süleymaniye Camii Tarihi Hikâyesi yazımızda, Süleymaniye ve Çevresinde yapabileceğiniz şeyleri ve gezebileceğiniz yerleri de bulabilirsiniz.
33. Şile
Şile, İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan tatil havasına girebileceğiniz yerlerden biri. İstanbul’da çalışıyorsanız ve şehirden uzaklaşmak için zamanınız kısıtlıysa, Şile’ye gidebilirsiniz. Özellikle hafta sonları İstanbulluların kaçış noktası olan Şile’ye günübirlik gidebilirsiniz. Eğer rotanıza Şile çevresindeki diğer yerleri de eklerseniz konaklama da yapabilirsiniz.
34. Tophane ve Çevresi
Tophane bölgesinde eskiden top döküm imalathanesi bulunurmuş. Günümüzde, Karaköy ile birlikte İstanbul’un yükselen değerleri arasında yer alıyor. Özellikle Kılıç Ali Paşa Camii’ne doğru açılan birçok yeni kafe ve restoran ile dikkati çekiyor.
35. Üsküdar-Kız Kulesi
Üsküdar, İstanbul’un en eski semtlerinden biridir. İstanbul’da bu tarihi semtte uğramayı ve tarihle iç içe bir tura çıkmayı mutlaka programınıza alın.