Psikoloji, insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerin bilimsel bir düzlemde ele alındığı, edinilen bilimsel bilginin günlük hayatımızın çeşitli alanlarında karşılaştığımız insana dair olguları tanımak ve kavramak adına kullanılmasına fırsat tanıyan bir sosyal bilim dalıdır. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji Bölümü, devlet ve vakıf üniversiteleri arasındaki genç yaşına rağmen, Bologna kriterleri ile uyumlu, psikolojinin teorik ve uygulamalı alanlarını kapsayan nitelikli bir programla yola çıkmayı başarmıştır.

Vizyonumuz

Dört yıllık eğitim programımızın dili Türkçe olup, öğrencilerimiz eğitimlerinin ilk yılında Sosyoloji, Antropoloji, Felsefe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi temel sosyal bilim derslerini alarak, psikoloji alanında edindikleri bilgileri, diğer sosyal bilim alanlarının ışığında birleştirme ve bütünleştirme imkânına sahip olurlar. Bu sayede, öğrencilerimiz vizyonlarını genişletip, insana dair edindikleri bilgileri farklı açılardan değerlendirebilecek analiz ve sentez yeteneği kazanırlar. Eğitim programının ilerleyen yıllarında ise öğrencilerimiz, psikolojinin çeşitli alt dallarında (Klinik, Gelişim, Endüstri ve Örgüt, Sosyal, Sağlık, Öğrenme, Adli, Spor, Eğitim Psikolojisi, Nöropsikoloji gibi) uzmanlaşma imkânı bulurlar. Temel psikoloji dersleri ile teorik ve mesleki donanımlarını zenginleştirirken, öğretim üyelerimizin uzmanlık alanlarına göre açılan alan içi seçmeli dersler ve farklı disiplinlerden sunulan alan dışı seçmeli derslerle desteklenirler. Ayrıca, İstatistik ve Araştırma Yöntemleri gibi derslerle bilimsel çalışmanın metodu ve etik değerler ışığında çizilir.

Misyon ve Hedeflerimiz

Teorik eğitimimizin uygulamayla paralel yürütülmesi gerekliliği dolayısıyla öğrencilerimiz, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya ve staj yapmaya teşvik edilmektedir. Bu bağlamda, çeşitli sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak öğrencilerimizin pratikte yapabileceklerine dair öngörüleri zenginleştirilmeye çalışılmaktadır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji Bölümü olarak, en öncelikli hedefimiz meslek etiğine duyarlı, sosyal sorumluluk sahibi, bilimsel araştırma merakına sahip, alanındaki gelişmeleri yakından takip eden ve kendini sürekli olarak yenileyen meslektaşlar yetiştirmektir. Mezun olan öğrencilerimiz, danışmanlık hizmeti veren özel ve kamu kuruluşlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, çeşitli eğitim kurumlarında ya da özel şirket birimlerinde, kreş, anaokulu ve yuvalar gibi hizmet sektörünün pek çok alanında istihdam edilebilmektedir.

Psikoloji Bölümü’nün İlkeleri

Psikoloji Bölümü’nde öğrenim süresi dört yıldır ve öğretim dili Türkçe’dir. Öğrenciler üniversiteye giriş sınavından aldıkları eşit ağırlıklı puan ile bölüme yerleştirilmektedir. Psikoloji lisans programını düşünen adayların bilimsel düşünme yeteneğine sahip, analiz ve sentez becerileri güçlü, sosyal olaylara ve kişiler arası ilişkilere duyarlı bireyler olmaları beklenmektedir.

Psikoloji eğitiminin ilk iki yılı (I. ve II. sınıflar – toplam dört dönem) temel bilim formasyonu odaklıdır. Bu yıllarda verilen psikoloji takdim dersleri, felsefi sorgulama yeteneğini geliştirme ve bio-psiko-sosyal bir varlık olarak insanı kavrama amacıyla desteklenir.

Üçüncü ve dördüncü yıllarda teorik derslerin yanı sıra, öğrencinin ilgi alanına göre kliniklerde, danışmanlık merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında ve insan kaynakları gibi birimlerde staj yapmaları sağlanmaktadır. Bu yıllarda öğrencinin psikolojideki temel teorik bilgi üzerine ilgi duyduğu psikoloji alt alanında seçmeli ders ağırlıklı bir program ile özelleşmesi beklenir. Endüstriyel psikolojiden klinik psikolojiye, gelişim psikolojisinden eğitim psikolojisine, nöropsikolojiden aile danışmanlığına, adli psikolojiden psikolojik testlere kadar uzanan uygulamalı ders programımız, öğrencilerimize geniş bir merak alanı sunmaktadır.

Mezunlarımızın Çalışma Alanları

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunları, Adalet, Sağlık, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarına bağlı kurum ve kuruluşlarda, kamu ve özel hastanelerin psikiyatri, pediatri, onkoloji gibi kliniklerinde, devlet ve özel okulların rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimlerinde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, dershanelerde, özel eğitim okullarında, resmi ya da özel kurumların kreş, gündüz bakımevi ve anaokulları ile yaşlı bakımevlerinde, aile danışmanlığı merkezlerinde, ceza ve tevkif evlerinde, aile ve çocuk mahkemelerinde, fabrika ve işletmelerin insan kaynakları ve eğitim birimlerinde, kitle iletişim kanallarında (reklamcılık, televizyon, basın-yayın), piyasa araştırma şirketlerinde, halk sağlığı merkezlerinde, emniyet ve askeri birimlerin psikolojik danışma ve eğitim merkezlerinde psikolog olarak çalışabilmektedirler.

Doç. Dr. Nurcan HAMZAOĞLU

Bölüm Başkanı