1. Fakültede Hangi bölümler yer alıyor?
Fakültemizde Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleri bulunmaktadır. Bölümlere göre program seçenekleri ve ders içerikleri hakkında daha fazla bilgiye bölüm sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
2. Çift anadal ve yandal programları var mı?
Öğrencilerimiz, Çift Anadal Eğitimi Uygulama Esasları ve Yandal Eğitimi Uygulama Esasları’nda yer alan kriterleri sağladıkları takdirde YÖK’ün uygun gördüğü bölümlerde çift anadal veya yandal yapabilir.
3. Yurt dışı değişim programları mevcut mu?
Bölümümüzde Erasmus+ uluslararası değişim programı ile öğrencilere yurt dışında eğitim alma veya staj yapma imkânı sunulmaktadır. Bu programlara başvuru süreçleri ve kriterleri ile ilgili detaylı bilgiye ERASMUS birimimizin WEB sayfasından ulaşabilirsiniz.
4. Staj imkanları nelerdir?
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümümüzde staj zorunluluğu bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz kendi istekleri ve tercihleri doğrultusunda staj yapma olanağına sahiptirler.
5. Dönem ortası, final ve bütünleme tarihlerini nereden öğrenebilirim?
Akademik yılın başlangıç ve bitiş tarihleri, sınav tarihleri ve tatiller gibi önemli tarihler, üniversitenin akademik takviminde yer almaktadır. Güncel akademik takvime buradan ulaşabilirsiniz. Tüm sınav programları sınav tarih aralığından en geç bir ya da iki hafta önce üniversitemizin websitesinde duyurular bölümünde açıklanır.
6. Mezuniyet için gereken şartlar nelerdir?
Kayıt oldukları lisans bölümleri veya yüksekokul programlarının ders planında yer alan dersleri başarı ile tamamlayan ve GANO’su en az 2,00 olan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanırlar. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
7. Yatay geçiş şartları nelerdir?
Yatay geçişler Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları her yıl akademik takvimde duyurulan süreler içerisinde ilgili fakülteye yapılmalıdır.
8. Üstten ders alabilir miyim?
Öğrencinin alttan dersi olması üstten ders almasına engel değildir ancak aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:
- Her dönemde öğrencinin aldığı toplam ders yükü en fazla 45 AKTS ile sınırlı kalmalıdır.
- Öğrencinin ortalaması 4.0 üzerinden en az 2.0 olmalıdır.
- Öğrencinin alacağı üstten ders bir dil dersi ise (İspanyolca/Rusça) söz konusu dersi alabilmek için gerekli alt sınıf derslerini almış olması gerekmektedir.
Not: Üstten alınacak dersin hocası ya da öğrencinin danışman hocası, derslerin akademik ağırlığını, içeriğini, müfredattaki durumunu, dersi almakta olan öğrenci sayısını ve dersin kontenjanını ya da herhangi başka bir etmeni göz önünde bulundurarak öğrencinin dersi almaması yönünde görüş bildirebilir.
Eğitim öğretim ve sınav esaslarına ilişkin her türlü bilgi ilgili yönetmelikten edinilebilir.
9. Yatay geçiş şartları nelerdir?
Burslar hakkında detaylı bilgiyi bu bağlantıdaki öğrenci rehberi sayfamızı ziyaret ederek edinebilirsiniz.
10.İkinci Yabancı Dil seçenekleri nelerdir?
Öğrencilerimiz üçüncü yarıyıldan (ikinci yıl) itibaren dördüncü yılın sonuna kadar ikinci yabancı dil dersleri alırlar. İkinci yabancı dil seçenekleri arasında İspanyolca, İtalyanca ve Almanca bulunmaktadır. Yabancı dil derslerinin de yer aldığı 4 yıllık programı bu bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz. Öğrencilerin eğitim süresi boyunca seçtiği yabancı dil dersini alması ve başarıyla tamamlaması zorunludur.
11. Alan dışı ders almak zorunlu mu?
Öğrencilerimiz dört yıllık müfredatımızın birinci ve ikinci yarıyılı hariç diğer yarıyıllarında zorunlu alan dışı ders (Free Elective) seçmelidir. Alan dışı ders üniversitemizin örgün eğitim veren dört yıllık programlarından seçilerek alınabilir. Öğrenci alan dışından alacağı dersleri seçmeden önce ilgili dersin öğretim elemanından e-posta yoluyla yazılı onay almalıdır. Öğretim elemanıyla irtibata geçmek için gereken bilgilere ilgili bölümün internet sayfasından ulaşılabilir. Öğretim elemanının e-posta adresi bölüm sayfasında yoksa bölüm araştırma görevlilerine e-posta yoluyla ulaşılarak öğretim elemanının e-posta adresi istenebilir.
12. AKTS nedir?
AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), Avrupa'daki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci hareketliliğini ve akademik tanınırlığı artırmayı amaçlayan bir kredi sistemidir. Bu sistem, öğrencilerin dersleri, stajları ve diğer öğrenme faaliyetlerini değerlendirirken harcadıkları toplam iş yükünü dikkate alır. Her dersin belirli bir AKTS kredisi vardır. AKTS kredisi, dersin müfredatında ve ders seçim kılavuzlarında belirtilir. Bu kredi, dersin öğrenciden ne kadar bir iş yükü beklediğini gösterir. Dersin zorluk seviyesi, haftalık ders saatleri, bireysel çalışma süresi, ödevler, projeler, sınavlar gibi faktörler dikkate alınarak AKTS kredisi belirlenir.
13. Bir dönemde en az ve en fazla kaç AKTS alabilirim?
Bir dönemde alınabilecek ders yükü 45 AKTS’yi aşamaz. Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 2.00 ve üzeri olan öğrenciler 36 AKTS’ye kadar, GANO’su 3.00 üzeri olan öğrenciler ise 45 AKTS’ye kadar ders alabilir. Bir dönemde en az 30 AKTS’lik ders alınmalıdır.
14. Mezun olduğumda iş olanaklarım nelerdir?
Dört yıllık İngiliz Dili ve Edebiyatı programından mezun olan öğrencilerimizin istihdam alanları ve olanakları son derece geniştir. Kamuya ait ve özel okullarda İngilizce öğretmeni, kamu ve vakıf üniversitelerinde İngilizce okutmanı, eğitim danışmanı, turizm, dış ticaret, bankacılık, medya ve yayıncılık gibi pek çok alanda veya elçilikler ve konsolosluklar gibi kurumlarda uzman, Sivil Toplum Örgütlerinde, yerel yönetimlerde, özel kuruluşlarda uzman olarak görev yapabilirler. Bunların yanı sıra, akademik hayata geçmek ve eğitimlerini sürdürmek isteyen öğrenciler, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngilizce Mütercim-Tercümanlık, Çeviribilim, Karşılaştırmalı Edebiyat, Kültür İncelemeleri gibi alanlarda lisansüstü eğitime devam edebilirler.