Program Koordinatörü
Doç. Dr. Defne Gümüş
Tel: 444 50 01 / 1121
E-posta: defne.gumus@yeniyuzyil.edu.tr
Genel Bilgi
Tıbbi Mikrobiyoloji insan ile ilişkili mikroorganizmaları inceleyen bir bilim dalıdır. Mikroplar sadece hastalık etkeni değildirler; aynı zamanda insan ile kurdukları mutalist ilişki sebebiyle insan vücudunun işlevsel bir organı olarak da tanımlanıp insanların sağlıklı bir yaşam sürebilmelerinde önemli rol oynarlar. Bu nedenle, Mikrobiyoloji ve özellikle mikropların insanda infeksiyon hastalıkları etkenleri oldukları için önem kazanan Tıbbi Mikrobiyoloji bir bilim dalı her zaman önemli olmuştur ve önemini korumaya devam edecektir. Tıbbi Mikrobiyoloji alanında mikropların yol açtığı hastalıkların, sadece tanı ve tedavileri değil, günümüzde özellikle mikrop – insan ilişkileri çerçevesinde hücresel ve moleküler düzeyde oluşum mekanizmalarını konu alan çalışmalar da ağırlık kazanmaktadır. Bu çalışmaların ağırlık kazanmasının tek nedeni, akademik merak olmayıp, bu hastalıkların tanı, tedavi ve daha da önemlisi önlenmeleriyle ilgili daha güçlü buluşlar ortaya koymalarıdır.
Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı’nın amacı, ilgili alanlarda lisans eğitimini tamamlamış olan kişileri, disiplinler arası bir anlayışla yetiştirmek ve onlara bağımsız araştırma yapabilecekleri bilgi ve beceriyi kazandırmaktır. Bunu yaparken, bir problemi görmeye ve çözmeye odaklı çalışmayı teşvik ederek, ülkemize analiz ve sentez yeteneği güçlü olan kişiler kazandırmak da başlıca hedeflerimizdendir. Açılması planlanan bu yüksek lisans programı kapsamında öğrencilerin mikrobiyoloji ile birlikte infeksiyon biyolojisinin de temel konusu olan mikrop-konak ilişkileri ve bu ilişkilerin bir sonucu olarak oluşan infeksiyon hastalıklarının patogenezi, konak bağışıklık sistemi gibi konularda da temel düzeyde bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir. Mezun olan öğrenciler bu konular ışığında ayrıca “Klinik Mikrobiyoloji” laboratuvarlarında hangi klinik örneğin, hangi koşullarda, hangi inceleme yöntemleri ile değerlendirilmesi ve sonuçların nasıl raporlanması gerektiği ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olurlar.
Program Profili
Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı’nın amacı, ilgili alanlarda lisans eğitimini tamamlamış olan kişileri, disiplinler arası bir anlayışla yetiştirmek ve onlara bağımsız araştırma yapabilecekleri bilgiyi ve beceriyi kazandırmaktır. Bununla birlikte bir problemi görmeye ve çözmeye odaklı çalışmayı teşvik ederek, ülkemize analiz yeteneği güçlü olan kişiler kazandırmak başlıca hedeflerimizdendir. Yüksek lisans programında, pek çok alanda etkin olabilecek hem ülkemiz hem de dünya genelinde, gereksinimleri karşılamaya katkıda bulunabilecek araştırmacılar yetiştirmeyi planlanmaktadır. Mezunlarımız lisansüstü eğitimlerine devam ederek üniversitelerde ya da araştırma merkezlerinde akademik kariyerlerini sürdürebilir veya sağlık, endüstri, tarım gibi ihtiyaç duyulan alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programlarına Başvuru ve Kabul Koşulları
Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Moleküler Biyoloji, Moleküler Genetik, Kimya, Kimya Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Biyoteknoloji lisans mezunları, isteyen Veterinerlik, Eczacılık ve Diş Hekimliği mezunları ile ilgili Enstitülerin tezsiz mikrobiyoloji yüksek lisans mezunları başvuru yapabilirler. Eğitim dili Türkçe olacaktır.
T.C. Uyruklu Aday Öğrencilerden Programa Kayıt İçin İstenen Belgeler:
a) Başvuru Formu
b) Lisans Diplomasının Aslı veya Noter Onaylı Fotokopisi
c) Nüfus Cüzdan Aslı veya Noter Onaylı Fotokopisi
d) Mezun Olduğu Okul Transkripti, Aslı veya Noter Onaylı Fotokopisi
e) Resim (2 Adet, son bir yıl içinde çekilmiş)
f) Erkek Adaylar İçin Askerlik Durum Belgesi
g) ALES Sınav Sonuç Belgesinin Aslı (ALES ve ÖSYM tarafından ALES'e eşdeğer kabul edilen GRE sınavından, sayısal puan biriminden 55 ve üzeri puan alınmış olması ve ilgili belgenin YÖK’ün kabul ettiği geçerlilik süresinde olması beklenmektedir).
h) Adayların lisans mezuniyetlerinden elde ettikleri genel ağırlıklı not ortalamalarının (GANO) 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2,29 olması gerekmektedir.
i) Lisans mezunlarında başarı notunun hesaplanması ALES puanının %50’si, genel not ortalamasının %25’i ve bilim sınavının (mülakat) %25’i alınarak başarı notu belirlenir,
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler
1. Başvuru formu (Online başvuru formu, imzalı ve fotoğraflı )
2. Lisans diplomasının aslı veya noter onaylı fotokopisi
3. Kimlik belgesinin noter onaylı fotokopisi
4. Mezun olduğu okuldan alınmış Transkript, aslı veya noterden onaylı fotokopisi
5. ALES belgesi
6. 6 adet resim
7. Askerlikle ilişiği olmadığına dair belgenin aslı veya noter onaylı fotokopisi (Erkek adaylar için)
Not: Kayıt işlemleri için Üniversitemize gelemeyen öğrenci adayları işlemlerini vekalet yoluyla yaptırabilirler.
Mezuniyet Koşulları ve Kuralları
YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 6 gereği toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla, ilgili program tarafından tanımlanan zorunlu dersleri de içerecek şekilde en az 7 ders, Seminer dersi, Bilimsel Yazım Teknikleri, Etik dersi ve tez çalışmasından oluşur. Program bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla mezun olmak için toplam en az 120 AKTS kredisinin tamamlanması beklenmektedir.
İstihdam Olanakları
Öğrencilerimiz ve mezunlarımız üniversitelerde ya da araştırma merkezlerinde akademik kariyerlerini sürdürebilir veya sağlık, endüstri gibi ihtiyaç duyulan alanlarda çalışma imkânı bulabilirler. Özellikle Ar-Ge merkezleri, tanı laboratuvarları, biyoteknoloji şirketleri ve benzeri alanlar iş imkanları arasında yer almaktadır.
Kazanılan Derece
Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans (MSc.)
Üst Derece Programa Geçiş
Bu programı bitirenler bu alanda doktora programlarına başvurabilirler.
Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Program Süresi
20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ne göre;
Tezli yüksek lisans programının bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırılmadığına bakılmaksızın dört yarıyılda ders dönemini, en çok altı yarıyılda ise tezi tamamlaması gerekmektedir.
Burs Olanakları
Mezun Öğrenci Destek Bursu
Destek Bursu üniversitenin lisans ve yüksek lisans bölüm/programlarından mezun olan ve kesin kayıt yaptıran öğrencilerine verilir.
- Üniversitemizden mezun olan lisans öğrencilerinin lisansüstü programlarına kayıt olması durumunda %20 destek bursu verilir.
Not: Ödemeler ile ilgili detaylı bilgiyi “Öğrenci İşleri Muhasebesinden” öğrenebilirsiniz.
444 50 01 / 1309 – 1328 – 1329 – 1019
Eğitim yeri:
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Topkapı Dr. Azmi Ofluoğlu Yerleşkesi
Maltepe Mahallesi Yılanlı Ayazma Caddesi, No: 26 P.K. 34010 Cevizlibağ / Zeytinburnu / İSTANBUL
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü