İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi


Engellilik kavramı, tarihsel olarak farklı terimlerle ifade edilmiş ve dönemin sosyal, ekonomik ve kültürel dinamikleri tarafından şekillendirilmiştir. Özürlülük, sakatlık, yeti yitimi gibi kelimeler sıklıkla birbirinin yerine kullanılmıştır. Ancak, bu terimler genellikle bireysel düzeyde sorunları vurgulayarak, toplumsal boyutu göz ardı etmiştir. Oysaki engellilik, biyolojik etmenlerden ziyade toplumsal nedenlerden kaynaklanan engellenme durumunu ifade eder. Engellilik, bireyin yaşamını sınırlayan toplumsal ve çevresel engellerin bir sonucudur. Bu anlayış, bireyleri engelleyen toplumsal yapıları vurgular.

Engellilik kavramı, engelli bireylerin yaşam alanlarına konulan engellere ve toplumun bilgi eksikliği ve yanlış tutumlarına dikkat çeker. Genellikle engelli bireylerin yardıma muhtaç ve mağdur olarak algılandığı tıbbi modelde, engelliliği bireysel bir sorun olarak görüldüğü ve tıbbi tedaviyle ilişkilendirildiği bir algı hakimdir. Sosyal model ise engelliliği birey merkezli değil, toplumsal ve insan hakları boyutlarına odaklanarak ele alır.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi bünyesinde yer alan “İYYÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi” ve “İYYÜ Engelli Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi” koordineli olarak çalışmalarını yürütmektedir. Bu birimlerin amacı, üniversite öğrencilerinin kampüs ortamında aidiyet duygusuna sahip olmalarını ve güvende hissetmelerini desteklemek, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmek için farklı çalışma gruplarıyla iş birliği yapmalarına ve ortak öğrenme fırsatlarına katılmalarına olanak tanımak, başarılarının tanınmasını ve takdir edilmesini teşvik etmek, öğrenmede bağımsızlıklarını artırarak, kendi öğrenme süreçlerinde aktif bir rol üstlenmelerini sağlamaktır. Merkezin bir diğer amacı, engelli öğrencilere yönelik farklı disiplinlerin bir araya gelerek araştırmalar yapmasını ve bu araştırmalarla engelsiz üniversite ve eğitim ortamlarının geliştirilmesini desteklemektir. Merkez, kurumsal ve akademik olarak aktif ve etkin bir konum sağlayarak, engelsiz projelerin planlanması ve projelendirilmesi için ulusal ve uluslararası ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarında esas aldığı yasal dayanak, Birleşmiş Milletler tarafından 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilerek 3 Mayıs 2007 tarihinde onaylayan devletler açısından yürürlüğe girmiş olan ve Türkiye’nin de taraf olduğu Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmedir.
 

Yönetmelik ve Yönergeler

  

Formlar

 

Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Nur KURUŞ

Yuvam Merkezi Müdürü