2019-2020 Akademik Yılı Açılış Dersini Prof. Dr. Göksel Aşan Verdi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılının Açılışı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın verdiği  ‘En Zor Yüzyıl’ başlıklı ilk ders ile başladı. Prof. Dr. Aşan, manevi değerler ve onların korunması üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda gerçekleşen açılış dersine İYYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, çeşitli üniversitelerin yöneticileri, dekanlar, enstitü müdürleri, akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarını Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Muaz Emin Ayyıldız ve Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu yaptı. Ardından Prof. Dr. Hacısalihoğlu ilk dersi yapmak üzere mikrofonu Prof. Dr. Aşan’a bıraktı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İYYÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Prof. Dr. Aşan’ı ağırlamaktan ötürü mutlu olduklarını kaydederek “Bugün adını yüzyıldan alan üniversitemiz, aslında 10’uncu yılının içinde olduğu bir ayrıcalıkla akademik açılış töreni gerçekleştiriyor. İki dönem önce Nabi Avcı hocamız açılış dersi için buradaydı. ‘Yeni Yüzyılda Yeni Üniversite’ başlığını kendisi koymuştu. Bugünkü ‘En Zor Yüzyıl’ başlığını ise Göksel hocamız seçti. Bu zorluğun yeni yüzyılla buluşmasını bize sunacak” dedi.

“Üniversite olmak zor bir iştir aslında” diyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “Ama o zorluk mutlak surette büyük bir beklenti de üretir. Bugün itibariyle üretilmeyeni üreten, söylenmeyeni söyleyen, yazılmayanı yazan, konuşulmayanı konuşanın adıdır üniversite. Dolayısıyla bilgiyle değerlerin yoğrulduğu yerdir. Bu farkındalığı taşıyabilirsek üniversite olma yolunda tarih tezimizi, hedefimizi doğru belirledik anlamına gelir. Biz bunun farkındayız” ifadelerini kullandı.

İlk dersi yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Aşan, bir senedir ders vermediği için üniversite ortamını özlediğini dile getirdi. Aşan, şöyle devam etti: “İnsanlığın çok fazla sınavı var. Bir arada yaşamaya başladığı andan itibaren, insanlığın çok ciddi bir sınavı başlıyor. Çünkü herhangi bir canlı türü için en zor şey bir arada yaşamayı sürdürebilmek. Bizim dışımızdaki canlılar bir arada yaşamayı bir şekilde sürdürebiliyorlar. Çünkü kendi içlerinde bir denge kurmuş durumdalar. Ama bizim açımızdan en büyük zorluk şu ki biz düşünebiliyoruz. Çok büyük bir nimet ama inanılmaz da bir külfet. Çünkü düşünmeye başladığınız andan itibaren neden birlikte yaşamak zorunda olduğunuzu sorgulamaya başlıyorsunuz. Sonra da ‘Ya benim bunlara niye ihtiyacım var ki?’ diyebileceğiniz bir noktaya geliyorsunuz. Sistemin sizin bu soruyu sordurtmuyor olması lazım. Öyle bir sistem kurulmalı ki sistemin içerisinde mümkün olduğunda hiç kimse, o sistemin dışarısında kalarak daha iyi bir hayat sürdüreceğini düşünmemeli. Çünkü eğer öyle olursa, herkes sistemin dışarısına çıkarsa kimse ayakta kalamaz.”

Açılışta bir konuşma yapan Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Muaz Emin Ayyıldız, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı için heyecanlı olduklarını dile getirerek “Zor bir yüzyılın içinden geçiyoruz ancak zorluklar her ne kadar fazla olursa olsun, biz gençler bu sıcak bilim yuvasında ilim ve bilimin ışığında yeni bilgilerle donanarak bu zorlukları aşma azmi ve ümidini her daim besliyoruz” dedi.

Açılış dersinin sonunda İYYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Azmi Ofluoğlu ve Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’a hediye takdim etti.

Yayınlanma Tarihi : 24.10.2019