HABERLER

Hemşirelik bölümü 3. sınıfta eğitim gören 40 öğrencimiz, 28.05.2025 tarihinde Halk Sağlığı Hemşireliği dersi kapsamında Öğr. Gör. Afet Mishal eşliğinde Kemerburgaz’daki Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Yakma Tesisi’ni ziyaret etti.
Sağlık profesyonelleri içinde önemli bir yere sahip olan hemşirelerin, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat etmedikleri takdirde fiziksel, kimyasal ve biyolojik pek çok riskle karşı karşıya kalmaları mümkündür. Bu nedenle sağlık kurumlarındaki tıbbi atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmemesi hem sağlık çalışanlarını hem de toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Tesis tanıtımı sırasında öğrencilere eşlik eden tesis sorumlusu Sayın Ahmet Çağrı Gör, Çevre Mühendisi Mediha Gülyüz ve Makine Mühendisi Çağla Koca; toplanan tıbbi atıkların sterilizasyon ve yakma işlemlerinin, Avrupa’nın en büyük modern tesisi ve ekipmanlarıyla, dünya standartlarına uygun şekilde, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edildiği bilgisini paylaştı. Ayrıca, işlem sonunda oluşan atık ürünlerin tesis sınırlarında depolanarak çevresinin yeşil alana dönüştürüldüğü, burada biriken metan gazının ise tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanıldığı ve bu sayede geri dönüşüme katkı sağlandığı belirtildi.
Tesis ziyaretinin, sağlık kuruluşlarında tıbbi atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda öğrencilerimizin dikkat etmesi gereken hususlara yönelik farkındalık kazandıracağı düşünülmektedir.
Ziyaret sırasında bizleri bilgilendiren Sayın Ahmet Çağrı Gör, Mediha Gülyüz ve Çağla Koca’ya teşekkür ederiz.