HABERLER

Sahne Sanatları Bölümü araştırma görevlisi Ülkü Şahin’ın doktora araştırmasının bir ürünü olarak sahneye koyduğu “Kral Ölüyor”, 9 Şubat’ta seyirciyle buluştu. Eugène Ionesco’nun yazdığı absürd tiyatronun önemli eserlerinden olan oyun, insan sonrası varoluşu sorgulayan posthümanist bir perspektifle yorumlandı.
Oyunda insan, hayvan, bitki ve robot türleri ile yapay zekâ ve siborg temsilleri bir arada yer aldı. Tiyatro sahnesinde ilk kez insan dışındaki farklı türleri ve temsilleri bu çeşitlilikte bir araya getiren oyun, bilimle sanatı bir araya getiren disiplinlerarası yaklaşımıyla dikkat çekerek prömiyer gecesi seyircinin ilgisiyle karşılandı.
Üniversitemiz mezunları ve öğrencilerinin de görev aldığı prodüksiyon, farklı disiplinlerden gelen yaratıcı işbirlikleriyle şekillendi. Oyunda kullanılan robot tasarımı, üniversitemiz mezunu Oğuzhan Şen tarafından gerçekleştirildi.
Kral Ölüyor’un ikinci gösterimi 07.03.2025’te saat 21:00’de Dasdas Açık Sahne’de gerçekleşecek.
Oyun hakkında tiyatro eleştirmeni Erdoğan Mitrani tarafından kaleme alınan değerlendirme yazısından:
“Yönetmen olarak Ülkü Şahin’in en dikkate değer başarısı bu karmaşık ve ayrıksı ekipten son derece akıcı, etkileyici ve inandırıcı bir teatral etki elde etmesinde. Bu başarıda, Akım’ın çok sağlam dramaturgi çalışması, İcimsoy’un hareket düzeni kadar, tasarımların, yazılımların, robotun kumandasının büyük etkisi var. Erdal Devrim Aydın’ın ölümün anlamsızlığı karşısında Kral’ın isyanına getirdiği trajikomik ve alaycı boyutla, Cemre Buğra Ün’ün Marie’ye sevgi dolu ve duygulu bir insancıllık getirirken, bir siborg olduğunu her an hissettiren usta işi yorumu çok başarılı. İonesco’nun Béranger’nin ölümüyle biten oyununa getirilen, insanın artık var olmadığı bir evreni yansıtan kısa ve diyalogsuz final da çok etkileyici. Tiyatronun gelecek evriminin de bir parçası olan, sadece sezonun değil, son zamanların en ayrıksı ve ilginç çalışmalarından biri.”
Oyunla ilgili daha fazla bilgi için: https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/kral-oluyor-1