EN
Anasayfa / Haberler
Ebediyete İrtihalinin 85’inci Yıl Dönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Saygı, Minnet ve Rahmetle Andık

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 85’inci yıl dönümünde düzenlenen bir törenle anıldı.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “Tarihin öznesi insandır.”

Prof. Dr. Hacısalihoğlu, yaptığı açılış konuşmasında tarihe bakmanın altını çizerek “Tarih bir süreç, bir birikimdir. Tarihten çıkartacağımız dersler, o tarihin bugün ne anlama geldiğini ve yarına nasıl bir yol göstericilik olduğunun bilincine varmaktır. Tarihin öznesi insandır. Ancak insanlık tarihini, özellikle siyasi tarihi şekillendiren liderlere büyük liderler denir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu liderlerden biridir” dedi.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “Atatürk milletin bağımsızlık ruhunu canlandırmıştır.”

Prof. Dr. Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam etti “Atatürk'ün tarihe not düşen liderlik özellikleri, fikirleri, ve mücadelesi bugün yaşayan ve başvurulması gereken bir liderlik örneği olarak karşımızda duruyor. Atatürk, tam bağımsızlık ve hakimiyeti milliye prensiplerini ortaya koyarak, milletin bağımsızlık ruhunu canlandırmıştır. Onun liderliği, tarih boyunca milletin özgürlüğüne, bağımsızlığına, ve haklarına sahip çıkmasının örneğidir.”

Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “Atatürk'ün öğretilerinden aldığımız güçle emperyalizme karşı mücadele veriyoruz.”

Prof. Dr. Hacısalihoğlu Atatürk’ün yaşadığı dönemdeki ideallerinin bugün de geçerliliğini koruduğunu belirterek “Bugün de yaşadığımız zorluklara rağmen, Atatürk'ün öğretilerinden aldığımız güçle emperyalizme karşı mücadele veriyoruz. Türkiye'nin tam bağımsızlık mücadelesi, ekonomik ve siyasi bağımsızlığını koruma çabalarıyla devam ediyor. Atatürk'ün gösterdiği hedeflere sadık kalarak, milletin egemenliğini koruma azim ve kararlılığını sürdürmeliyiz. Atatürk'ün yaşadığı dönemde ortaya koyduğu idealler, bugün de geçerliliğini koruyor. Tam bağımsızlık, ekonomik güç ve milli irade, Türkiye'nin hedefleri arasında yer almalıdır. Türk milleti, geçmişte olduğu gibi bugün de emperyalizme karşı dimdik durmalı ve milletlerarası dayanışmanın önemini vurgulamalıdır. Bugünlerde, dünya genelinde yaşanan sorunlar ve emperyalist politikalar, insanlığın ortak sorumluluğunu ön plana çıkarıyor. Atatürk'ün sözleriyle ifade etmek gerekirse, 'Yeryüzünden sömürgecilik ve emperyalizm yok olacak işte tam o zaman ancak gerçek iş birliği ve ahenk çağı hakim olacaktır.' Bu bağlamda, Türkiye'nin mücadelesi, sadece kendi bağımsızlığı için değil, aynı zamanda tüm mazlum milletlerin yanında durmak içindir” dedi.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “Türkiye gösterdiği bağımsızlık mücadelesiyle dünyanın dikkatini çeken bir ülkedir.”

Prof. Dr. Hacısalihoğlu sözlerini şu ifadelerle noktaladı “Atatürk'ün mirası olan tam bağımsızlık ve milli irade, gençlerimizin karakterine nakşedilmeli, özgürlük ve bağımsızlık ruhu hiç kopmamalıdır. Türkiye, coğrafi konumu ve tarih boyunca gösterdiği bağımsızlık mücadelesiyle dünyanın dikkatini çeken bir ülkedir. Bu mirası koruyarak, gelecek nesillere aktarmalıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, fikirleriyle, mücadelesiyle ve liderliğiyle bir kez daha rahmetle, şükranla anıyor, tüm istiklal şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yad ediyorum.”

Törende Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yılmaz Tezcan, ‘Anılarla Atatürk’ konulu bir sunum yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Tezcan: “Dünyada hiçbir millet tarihte yerini alan liderini böyle anmadı.”

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl etkinliklerinden bir fotoğraf ile sunumuna başlayan Dr. Tezcan, "Dünyada hiçbir millet tarihte yerini alan liderini böyle anmadı. Bu görüntü sadece Türk Milletine aittir. Atatürk’ten gelen istisnai özelliklere sahip müstesna bir milletin görüntüsüdür. Onun bu özelliklerini keşfedip Dünyada başaran tek lider de Atatürk’tür” dedi.

Sunumunda Atatürk’ün çocukluğuna ve ailesinin yaşadığı zorluklara odaklanan Dr. Tezcan, "Mustafa Kemal, 7 yaşında yetim kalmasına rağmen, hayatın zorluklarına göğüs gererek Cumhurbaşkanı ve devlet kurucusu olmuştur. Atatürk, milletine inanç ve güven aşılayarak, Sakarya Meydan Muharebesi'nde ‘düşmanı boğacağım’ diyerek milletini birleştirmiştir" şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Tezcan: “Atatürk, hayatı boyunca 3.997 kitap okumuştur.”

Sunumunun ikinci bölümünde Atatürk'ün okuma alışkanlıklarına ve kitap seçimlerine odaklanan Dr. Yılmaz Tezcan, "Atatürk, hayatı boyunca 3.997 kitap okumuş ve en sık tarih, dil, edebiyat ve siyaset bilimi konularına ilgi göstermiştir." bilgisini paylaştı.

Üçüncü bölümde ise Atatürk'ün kendi ağzından ve kaleminden anılarına yer veren Tezcan, "Atatürk, Çanakkale Savaşı'nda sergilediği cesaret ve liderlikle Türk milletinin geleceğini tayin etmiş ve kurtuluş savaşını başlatmıştır." ifadeleriyle Atatürk'ün önemli kararlarını vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Tezcan: “Bize düşen görev Atatürk'ün mirasına sahip çıkmaktır.”

Sunumun sonunda, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak, milletin modern bir yaşam sürmesini sağladığına vurgu yapan Dr. Yılmaz Tezcan, "Bugün bize düşen görev, Atatürk'ün mirasına sahip çıkarak, onun gösterdiği çağdaş yolda ilerlemektir." dedi.

Diş Hekimliği Fakültesi, ATA'mızı ebediyete irtihal edişinin 85. yıl dönümünde saygı ve minnetle andı 

Öte yandan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Halıcıoğlu Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinde de eş zamanlı olarak bir tören düzenlendi. Törene Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk İşeri, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı. Personel ve öğrenciler saat 09.05'de siren sesiyle beraber saygı duruşunda bulundu.

Drone ile çekilen tören görüntüleri aşağıdaki gibidir.



Yayınlanma Tarihi : 10.11.2023