Oyuncular İçin Psikanaliz Konferansı Düzenlendi

Psikoterapist ve oyuncu Pınar Toker, 14 Aralık Çarşamba günü Alev Ofluoğlu Konferans Salonu’nda İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği "Psikoterapist Yazar Pınar Toker ile Oyuncular ve Senaryo Yazarları için Psikanaliz Dersleri" isimli seminere İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi öğrencileri yoğun katılım gösterdi.

2015 Yılı’nda Doğan Kitap tarafından yayınlanan “Beyaz Atlı Prensi Öldür” adlı kitabın yazarı Pınar Toker, “persona/maske”lerden konuşarak başladığı seminerinde “yaratıcılık” alanında düşünen herkesin işine yarayacak pratik ve teorik bilgileri harmanladı. Hayatta bir insanın bir karakterden kahramana dönüşmesiyle ilgilendiği belirten Toker, kişinin içindeki gücü keşfetmeye ve kendi kahramanına dönüşmesinin yönteminin üzerinde durdu.

“Asıl kurtarıcınızın kendiniz, asıl parlayanın masallarda anlatılan beyaz atlı prensin zırhı değil özünüz olduğunu anladığınızda sahne sizin demektir!”

20. Yüzyıl’ın en önemli düşünürleri arasında yer alan Sigmund Freud’un “İd”, “Ego” ve “Süper Ego” kavramlarına açıklık getirdikten sonra Carl Gustav Jung’un “Kolektif Bilinç Dışı”, “Arketip”, “Gölge”, “Anima” ve “Animus” gibi kavramları üzerinden günümüzde herkesin aşina olduğu filmlerden sahnelerle “Kahramanın Döngüsü”nü örnekledi.

Kişisel gelişimden, edebiyata, tiyatrodan, yazarlığa, birçok alana dair teorik açılımların yapıldığı ve psikanalizle yollarının kesiştirildiği keyifli bir seminer gerçekleştiren Pınar Toker, kişinin kat etmesi gereken en önemli yolun yukarıya doğru değil, aşağıya doğru olduğuna değindi. Bir anlamda en büyük ilerlemenin ancak insanın içine yapacağı yolcukla mümkün olacağını söyleyebileceğimiz bir noktayla tamamlanan seminer, katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Pınar Toker Kimdir?

Pınar Toker Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden 1999’da mezun oldu. 2004’te Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) sanat terapisiyle tanıştı. Uzmanlığını bu alanda gerçekleştirmek üzere ertesi yıl Toronto Üniversitesi’nde sanat atölyelerine katıldı. Sanat terapisi çalışmalarını pek çok ulusal ve uluslararası kongrede akademik bildiriler olarak sundu. 2006 yılında Londra Roehampton Üniversitesi’nde aldığı drama terapi eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi ileri oyunculuk yüksek lisans teziyle psikolojik danışman eşliğinde çalışmanın sinema ve dizi sektörüne katkılarına dikkat çekerek bu alanda bir ilk oldu. “Kadın Kahramanın Yolculuğu” isimli eğitim programıyla her yaştan, her sektörden ve her eğitim seviyesinden kadın takipçileri ve öğrencileri bulunan Pınar Toker halen sanat terapisi grup çalışmalarını ve bireysel psikoterapi seanslarını sürdürmektedir. Toker, Rorschach mürekkep lekesi testörüdür.