Koridor Galeride Matrix Sergisi Açıldı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü 2. Sınıf Öğrencilerinin “Matrix” Temalı çalışmalarından oluşan serginin açılışı 16 Ocak 2017 tarihinde Koridor Galeride gerçekleşti.

Küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ümran Özbalcı Aria’nın yaptığı ve akademisyenlerle öğrencilerin ilgiyle izlediği sergi, 2 ay boyunca Koridor Galeride izleyicisiyle buluşacak.

Yrd. Doç. Dr. Ümran Özbalcı Aria, Matrix Filmindeki hap sahnesine dikkat çekerek, “Ana karakter Neo, hepimiz gibi, varoluşsal bir seçimle karşı karşıya kalır. Seçim, kelimenin gerçek anlamıyla bir hap seçimidir. Neo’ya haplar Morpheus karakteri tarafından verilir; aynı karakter ona var olduğuna inandığı dünyanın onu gerçeğe kör etmek için gözlerine bağlanmış bir dünya olduğunu söyler. Kırmızı hapı seçerse eşyanın gerçek tabiatının gözler önüne serileceğini, fakat mavi hapı seçerse dünyasının değişmeden kalacağını söyler. Zıt etkileriyle haplar, Neo’nun uykusundan uyanmayı veya düş görmeye devam etmeyi seçeceğini temsil eder. Kırmızı veya mavi hap seçimi özgür bir akılla yaşamak ile bağımlı bir akılla yaşamak arasındaki varoluşsal bir seçimin sembolüdür.

Kırmızı hap cesur tercihin sembolüdür. “Evet” diyorsanız eğer tercihiniz kırmızı hap ise, o zaman Alice gibi tavşan deliğinin ne kadar derin olduğunu öğrenmek için sonsuz bir yola, bir harikalar diyarına doğru doğru yola çıkıyorsunuz demektir. Hepinize iyi yolculuklar.” dedi.