İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde İlk Dersi Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Verdi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı, Eski Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi AVCI’nın ilk dersi vermesiyle başladı.

Açılış Törenine İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi OFLUOĞLU, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar HACISALİHOĞLU, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan FİDAN, iş ve akademik camiadan çok sayıda davetli ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapılan etkinlik, Öğrenci Konseyi Başkanı Recep Ali SARI’nın öğrenciler adına yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Sarı; “Görevimizi ele aldığımız günden beri üniversitemizin üretkenliğine çağdaş donanımlı ve araştırmacı bir öğrenci yetiştirme misyon ve vizyonuna katkı sağlayabilmek için elimizden geldiğince çaba göstermeye çalıştık. Birbirinden güzel sosyal sorumluluk projelerine imza atarak çeşitli bilim insanlarını siyasetçileri üniversitemizde ağırlayarak birçok proje üretmiş bulunmaktayız. İnşallah bu dönemde üstümüze düşen vazifeyi layıkıyla yerine getirerek ilk günkü gibi fikirlerin çarpışmasından hakikatin kıvılcımı doğar anlayışı içinde hareket ederek çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.

Değer üreten ve paylaşan üniversite olmalıyız

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar HACISALİHOĞLU, öğrencilere seslenerek, “Sevgili gençler siz bizim öznemiz, varlık nedenimizsiniz. Özellikle bu sene Yeni Yüzyıl ailesine katılan 1. Sınıf öğrencilerimize hoş geldiniz demek istiyorum. Temel düsturumuzla hemhal olmanızı isteriz. Tek kelime. Bunun altını üstünü her tarafını saçaklarını zenginleştirerek elbette bu temel düsturu yaşatacağız. Biz değer üreten, ürettiği değeri de paylaşan üniversite olmak istiyoruz. Siz bunun çok önemli bir paydaşısınız, asla pasif bir konumda olamazsınız. Bir üniversite yeniliklerin merkezidir, üretim merkezidir ama bunun 2 öznesi vardır. Dünyanın neresinde olursanız olun bir dershaneniz, bu açık hava alan bir yer de olabilir dört duvar olmasına gerek yok. Büyük binalar, büyük kampüsler kıymetlidir, yok saymıyorum ama asıl olan o 2 önemli öznenin paylaşımıdır. Bir yanında hoca diğer yanında öğrencisi. O alışverişin niteliği son derece önemlidir. Çok büyük bir sorumluluk yükler size" diye konuştu.

Üniversitelerin önü çerçeve yasayla açılmalı

Eski Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi AVCI “Yeni Yüzyıl’da Yeni Üniversite” konulu ilk dersi için kürsüye davet edildi.

Eski Bakan Prof. Dr. Avcı, yeni bir çerçeve yasayla üniversitelerin önünü açmak gerektiğini belirterek “27 üniversite için hazırlanmış olan YÖK yasası o dönem belli amaçlara hizmet eden kendi içinde bir iç tutarlılığı olan bir düzen getirmişti. Ama artık bu gerek sayısal nicel artış, gerek niteliksel farklılaşma nedeniyle bizim eski YÖK yasası kadar merkeziyetçi olmayan bir çerçeve yasaya ihtiyacımız var. Bu çerçeve yasa öylesine geniş ve esnek yapılanmalı ki her üniversite bu çerçeve içerisinde kendi özel misyonunu gerçekleştirebileceği yapılanmalara girebilmeli. Bazı vakıf üniversiteleri aslında özel üniversite olmalı. Özel üniversite olduğu taktirde belki çok daha farklı işlevler üstlenebilecekler. Dolayısıyla böyle bir esnek yapıyla bir çerçeve yasayla üniversitelerimizin önünü açmamız gerektiğini düşünüyorum. “ dedi.

Zihnimizdeki okul, fabrika düzenini andırıyor

Pink Floyd’un ‘The Wall’ albümüne dikkat çeken Prof. Dr. Avcı, “Bugün bizim zihnimizdeki okul kavramı 18. Yüzyıl, 19. Yüzyıl ve hatta 20. Yüzyıl aralığında egemen olan üretim biçimlerine, toplumsal ilişki biçimlerine uygun olarak tasarlanmış tıpkı fabrika düzeni gibi. O yüzden eğitimi aynı zamanda insan yetiştirme fabrikası gibi yorumlamak buradan kaynaklanıyor. Ama artık nasıl fabrika düzeninde çok radikal değişiklikler olduysa, üretim biçimlerimiz çok farklı alanlara kaydıysa, eğitim sistemi de böyle. Pink Floyd’un ‘The Wall’ albümü benim ne demek istediğimi çok güzel anlatıyor. ‘The Wall’ için yapılmış olan klip, eğitimle ilgili söylemek istediğimiz her şeyi söylemek isteyip de söyleyemediklerimiz de dahil olmak üzere her şeyi çok güzel anlatıyor.” dedi.

Türkiye ve Dünya’da eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Avcı, yeni akademik yılın hayırlı, sağlıklı ve verimli olması dileklerinde bulunarak konuşmasını noktaladı.

Plaket takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından “Yeni Yüzyıl’da Yeni Üniversite” konulu Açılış Töreni sona erdi.