Çölyakla Yaşam ve Glutensiz Beslenme Konferansı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri Çölyakla Yaşam ve Glutensiz Beslenme Konferansı düzenledi.

Üniversite Kültürü dersi kapsamında Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Öğr. Gör. Murat Doğan yaptı.

Öğr. Gör. Doğan, Çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme hakkında bilgiler vererek, konuya ilişkin farkındalığa dair örnekler verdi.

Programın konuklarından Yrd. Doç. Dr. Genco Gençdal, Çölyak hastalığının tarihçesine değinerek, Türkiye’den ve Dünya’dan istatistiki verilerle Çölyak hastalığını el aldı.

Hastalığın semptomlarını maddeler halinde klinik başlığı altında irdeleyen konuşmacı, soru ve cevapların ardından kürsüyü Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özden’e bıraktı.

Özden, Dünya çapında geçerliliği olan “Glutensiz Ürün” amblemlerinden bahsederek, hastalık hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye’de Çölyak hastalığının görülme sıklığına dikkat çeken konuşmacı, hastalığın her yaştan bireyin karşısına çıkabileceğini ifade etti.

Nustil firması ürün müdürü Meltem Şimşek, Nustil firması ve ürün çeşitlilikleri hakkında bilgiler vererek, firma olarak büyük markaların temsilciliklerini yürüttüklerini ifade etti.

Bio Card testini anlatan konuşmacı, parmak ucundan kan alınarak hastalık hakkında ön tanı yapmanın mümkün olduğunu belirtti.

Çölyak Hastası Dr. İlknur Akbulut, 12 yaşında Çölyak tanısı konulduğunu, 6-12 yaş arasında hiç kilo almadığını ve boyunun uzamadığını belirleterek, üzerinde yapılan testleri anlattı.

Oğlunun da aynı hastalığa yakalandığını aktaran Dr. Akbulut, yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm yollarını sıraladı.

Plaket töreninin ardından konferans sona erdi.