Prof. Dr. Bingür Sönmez Üniversitemizdeydi

Kafkas Cephesinde Savaşan Hekimler Ve Tifüs Mücadelesi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen konferanslar dizisi devam ediyor. Konferansın bu haftaki konuğu Prof. Dr. Bingür Sönmez’di. Prof. Sönmez, Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta “Kafkas Cephesinde Savaşan Hekimler ve Tifüs Mücadelesi “ni anlattı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, Enver Paşa‘nın gerçekçi olmayan, serüvenci tutumu ile 90 bin vatan evladının Sarıkamış dağlarında açlıktan, soğuktan son derece trajik biçimde yitirildiğini vurguladı. Prof. Sönmez, Enver Paşa’nın Anadolu’nun bile elden gitmek üzere olduğunu göremeyerek, Ulusun geleceğini tehlikeye düşürdüğünü ve bu durumun tarihin önemli kırılma noktalarından biri olduğunu ifade etti.

93 Harbinde (1878) Kafkas Cephesinde, Türk ordusu Ruslara değil, yanlış stratejilerle bunun sonucu olan Tifüs salgını (bitlenme yüzünden) ve soğuğa yenik düştüğünü hatırlattı.

Konferansı akademisyenler ve öğrenciler ilgi ile izledi.