Alzheimerlı olmak, Alzheimerlı Hasta ile Yaşamak

“Alzheimerli Olmak, Alzheimerli Hasta İle Yaşamak” Sempozyumu Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (Yenisarum) düzenlediği "Alzheimerli Olmak, Alzheimerli Hasta İle Yaşamak" sempozyumu, hem akademisyenler hem de öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

İnsan beyninin yapısının incelenmesinden; Alzheimerli hastaların klinik ve rehabilitasyon tedavilerine kadar tüm detayların konuşulduğu sempozyuma konuşmacı olarak çok sayıda alanında uzman akademisyen ve hekim katıldı.

Konferansın açılışını yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “İnsanın bütün organları son derece önemli. Aralarında bir mukayese yapmak mümkün değil ama herhâlde hepsini ayakta tutan şey öncelikle beyin. O açıdan beyinimizi; nefes aldığımız, oksijenle buluştuğumuz sürece sağlıklı ve ayakta tutabilmemiz gerekiyor. Süreç içerisinde Alzheimer Hastası ile yaşama gücünü, kuvvetini bulabilmek, bu konuda önemli bir bilgi birikimi ile davranabilmek ve psikolojik direnci ayakta tutabilmek de oldukça önemli” dedi.

Sempozyumda Alzheimerı bütün yönleriyle irdelemeye çalıştıklarını söyleyen YENİSARUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal, "Güzel bir haber, yaş ortalamamız artıyor. Ama kötü haber yaş ortalamamızın artışıyla paralel olarak maalesef alzheimerlı hasta sayımız da artıyor. Çünkü alzheimer hastalığı 65'li yaşlardan sonra maalesef her 5 yılda bir kendini ikiye katlayarak giden bir prevalansa sahip. Onun için 65'li yaşlarda yüzde 6'larda 6 buçuklarda olan oran, 85'li yaşlara geldiğimizde toplumdaki her iki kişiden birinin alzheimerlı olması gibi bir korkutucu tabloyla karşı karşıya bırakıyor bizi. Onun için farkındalığı arttıralım istedik" dedi.