8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadın, Şiddet, Cinsellik ve Kravat!...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan etkinlikte açılış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Alev Ofluoğlu gerçekleştirdi. ‘Kadına Şiddet’ konusunun ele alındığı konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu ve Gazeteci- Yazar Tülay Acar katıldı.

Prof. Dr. Aysel Aziz açış konuşmasında şunları söyledi:
“Kadın çalışmalarını ele aldığımız zaman ailede başlayan kız ve erkek çocuklarının eğitimi büyük önem taşıyor. Ailelere, medyaya, çeşitli sivil toplum örgütlerine, hatta kamusal alanlara duyarlılık oluşturmak için bizlere düşen bu çalışmaları başlatmak olmalı. Bu doğrultuda yapmış olduğumuz araştırmalarla birlikte medyanın son zamanlarda gelişen çeşitli olaylar dışında daha önceden kadına şiddet konusunu hiç önemsemediğini belirledik. Hatta ‘namusu uğruna cinayet işledi’ dediklerini bile gördük. Yani bir yerde cinayeti işlemeyi ve kadının hayatına son vermeyi namus adı altında hoş gördürmeye çalışıyorlardı. Medyanın görevi bu değildir. Tam tersi kınayıcı, bu işten caydırıcı ve eğitici bir rolü olmalıdır. Medyadan beklenen aslında budur. Bu sayede Türkiye’de duyarlılık oluşturabilir ve erkeğin kadına olan bakış açısını değiştirebiliriz.”

Eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aziz, “Eğitim ailede başlar ve illa çocuğumuzun olmasına gerek yok bir öğretmen ya da bir komşu olarak konumumuz ne olursa olsun çocuklarımıza, kadının insan haklarına sahip olması gerektiğini öğretmeliyiz. Hem kız çocuklarımıza hem de erkek çocuklarımıza bu eğitimi vermeliyiz. Ancak bu sayede kadına şiddet konusunu azaltabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bu yıl özellikle kutladıklarını ve bundan sonraki zaman dilimlerinde daha da önem vereceklerini dile getiren Alev Ofluoğlu da şunları söyledi:
“Üniversite olarak kadın konusuna artık daha fazla yer vereceğiz. Bugün sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için değil aynı zamanda tohumlarını atacağımız bir Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de açılmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda bir araya geldik. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir.” Ofluoğlu konuşmasını Ulu Önder Mustafa Kemal “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözleriyle tamamladı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ve kadına şiddet konusunu Adli Bilimler Uzmanı olarak değerlendiren Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu ise özetle şu görüşleri dile getirdi: “Kadın, çeşitli konu başlıkları altında ele alınabilir fakat benim uzmanlık alanım doğrultusunda ana temam ne yazık ki kadın ve şiddet oluyor. Bu konuda bilgilenmek gerçekten çok önemli o yüzden bizler de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü öğrencilerimiz ve arkadaşlarımızla birlikte organize edilen bu konferansla birlikte değerlendirdik. Aynı zamanda kadına şiddet konusunda medyanın yaklaşımını ve önemini de vurgulamak istedik. Bu nedenle aramızda gazeteci arkadaşımız Tülay Acar da var. Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin organize ettiği konferansta aslında her şeyi bir araya getirerek bilgilendirmeyi uygun gördük. ”