Anasayfa / Akademik / Fakülteler / Tıp Fakültesi
Aktivite ve Duyurular
Tıp Fakültesi Öğrencilerine Akılcı İlaç Uygulaması Eğitimi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn öğrencilerine fakültemizin Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Güven tarafından "Akılcı İlaç Uygulaması" başlıklı bir eğitim verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Akılcı İlaç Kullanımını (AİK) bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişimde eşitlik ilkesinden hareketle, doğru ilaca erişebilirliğin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.

1985 yılında Kenya’nın başkenti Nairobi’de yapılan Dünya Sağlık Örgütü toplantısı, akılcı ilaç kullanımı çalışmaları için başlangıç sayılıyor. Akılcı ilaç kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından; “hastaların klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri” olarak tanımlanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak görüyor. Bakanlık, akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, özellikle antibiyotikler olmak üzere bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, sonuç olarak da tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirtmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 31.7.2019
Tıp Fakültesi Dönem IV ve V'lerin Bütünleme Tarihleri
Yayınlanma Tarihi : 14.6.2019
Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencilerinden İSTAÇ ve Halk Ekmek’e Ziyaret
title

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencileri, Halk Sağlığı stajı uygulama gezisi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Halk Ekmek ve İSTAÇ’ı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Gıda üretimi yapan bir tesisteki koşulları yerinde görmeleri amacı ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencileri Tıp Fakültesi Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Asiye Nurten’in koordinasyonunda İstanbul Cebeci’de bulunan Halk Ekmek fabrikasını gezdi. Halk Sağlığı stajı kapsamında yapılan uygulama gezisinde öğrencilerimiz ekmek yapımında kullanılan unun depolandığı, üretim hazırlıklarının yapıldığı alanları, pişirme fırınlarını, ambalajlama ünitelerini, AR-GE laboratuvarlarını ve fabrikanın hijyen koşullarını inceleme fırsatı buldular. Tesiste görevli gıda mühendisleri öğrencilerimizin sorularını cevaplandırırken, üretim ve ürünler hakkında öğrencilerimize bilgiler verdiler.

Öğrenciler Tıbbi Atık Bertarafını Yerinde İncelediler

Halk Sağlığı stajı kapsamında ikinci ziyaret ise yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan İSTAÇ’ı (İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ziyaret ettiler. İSTAÇ’ın Kemerburgaz Odayeri tesislerini gezen öğrencilerimiz burada tıbbi atıkların dezenfeksiyon işleminden sonra düzenli depolama alanlarında bertarafı ve tehlikeli tıbbi atıkların yakma fırınlarında yakılarak bertarafı konusunda yetkililerden bilgi aldılar.

Halk Ekmek

Gıda Sanayinde Sanitasyon: Gıda üretiminde hijyenik ve sağlıklı koşulların oluşturulması ve korunması demektir. Bunun anlamı da; gıda hammaddesinin taşınması, ürüne işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı sırasında çeşitli kaynaklardan olabilecek kontaminasyonların engellenmesidir. Dolayısı ile beslenme ve beslenme hijyeni halk sağlığının önemli konuları arasında yer almaktadır.

İSTAÇ

Sağlıklı bir çevre için katı atıkların bertarafı, Türkiye’de yerel yönetimlerin görevleri arasında yer alan önemli konulardan biridir. İSTAÇ, 1994 yılında kurulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak Kemerburgaz Odayeri mevkiinde bulunan faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden biridir. Türkiye’nin ilk düzenli katı atık depolama sahası yanında,  aynı bölgede kompostlaştırma, arıtma üniteleri, tıbbi atık dezenfeksiyon üniteleri ve tehlikeli tıbbi atık yakma fırın bulunmaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 10.6.2019
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde Yapılan Kalp Nakli ile Yeniden Hayata Tutundu
title Ciddi hastalıklarla gelen ve hayatı tehdit eden kalp yetersizliğinin ileri safhasında, tek seçenek kalp nakli oluyor.

Kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılan 47 yaşındaki Erol Akdal, 3 buçuk yıl boyunca nakil olmayı bekledi. Bu süreçte 6 kez bypass ameliyatı oldu, 5 kez yoğun bakıma girdi.

Tam çareler tükendiği sırada, 23 yaşında hayatını kaybeden bir gencin kalbi Erol Akdal’a yeniden hayat verdi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Balkanay ve ekibi, yaptıkları kalp nakliyle onu hayata döndürdü.

Dr. Öğr. Üyesi Balkanay, “Neredeyse günleri sayılı olan bir hastaydı. Eğer bu haber gelmeseydi belki de Erol beyi şuan kaybetmiş olacaktık. 23 yaşında yüksekten düşen çok genç bir hasta, 2 defa kalp masajı olmuş. Bu kalbi marjinal olmasına rağmen kabul ettik” dedi.

Akdal, gazetecilere yaptığı açıklamada organ naklinin önemine vurgu yaparak “Tabuları daha yıkamamışız. Ne olur organ bağışı yapın” dedi.

Yayınlanma Tarihi : 9.7.2018