Yeni Yüzyıl Üniversitesi 4. Bilim Günleri Başladı...

Yeni Yüzyıl Üniversitesi 4. Bilim Günleri Başladı...


Yeni Yüzyıl Üniversitesi Bilimsel Çalışma Kulübü tarafından düzenlenen 4. Bilim Günleri Öğrenci Kongresi törenle başladı. Geleneksel hale gelen ve bu sene Güngören Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen 4. Bilim Günleri programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşıyla açıldı.

Üniversitenin Alev Ofluoğlu Konferans Salonu’ndaki programa Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Bilimsel Çalışma Kulübü Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Genç bir üniversite olmasına rağmen dördüncüsünün gerçekleştirildiği böyle bir bilimsel etkinliğin hayata geçirilerek devam ettirilmesin gurur verici olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, bilimsel bilginin aynı zamanda stratejik bilgi olduğuna da dikkat çekerek, doğru bilgiye ulaşıp, doğru yerde kullanmak gerektiğini söyledi ve programın hazırlanmasında emeği geçen öğrencileri tebrik etti.

Bilimsel Çalışma Kulübü Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, Bilim Günleri’nin başlangıcından geldiği noktaya kadar geçen süreç hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra ‘Kanser ve Beslenme’ konulu panele geçildi. Prof. Dr. Asiye Nurten’nin başkanlığında gerçekleştirilen panelde, Prof. Dr. Esra Sağlam, Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, Doç. Dr. Okan Kuzhan kanser hastaları ve beslenmelerinin üzerine yaptıkları çalışmaları anlattılar.

Panelin ardından Öğrenci Bilim Buluşmasıyla öğrencilerin hazırladıkları bilimsel çalışmaların sunumları yapıldı. Öğrenciler, Probiyotiklerin Kanser Üzerine Etkileri, Kanserli Hastalarda Ağız Bakımı, Terapotik Biyomoleküllerin Kanser Hücrelerinde ve Medikal Görüntülemede Kullanılmasına Yönelik Güncel Yaklaşımlar, GDO’lu Ürünlerin İnsan Sağlığına Etkisi, Gıdalardaki Gizli Tehlike:Akrilamid konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Bilim Günlerinin ikinci gününde “Kanser ve Beslenme” Uzmanına Danış konulu panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. İmer Okar, Prof. Dr. Cüneyt Ulutin yapacak. Panelistler, Prof. Dr. Murat Baş, Uzm. Dyt. Taylan Kümeli, Dr. Ümit Aktaş, Doç. Dr. Oğuz Özyaral, aldığımız yiyecek ve içeceklerin kansere yakalanmadaki riskine dikkat çekecek.



2. Gün

Beslenmenin Kansere Etkisi


Yeni Yüzyıl Üniversitesi Bilimsel Çalışma Kulübü tarafından düzenlenen 4. Bilim Günleri Öğrenci Kongresi’nin ikinci gününde “Kanser ve Beslenme Uzmanına Danış” paneli gerçekeştirildi.

Üniversitenin Alev Ofluoğlu Konferans Salonu’ndaki programa Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

“Kanser ve Beslenme Uzmanına Danış” konulu panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. İmer Okar, Prof. Dr. Cüneyt Ulutin yaptı. Panelistler, Prof. Dr. Murat Baş, Uzm. Dyt. Taylan Kümeli, Dr. Ümit Aktaş, Doç. Dr. Oğuz Özyaral, aldığımız yiyecek ve içeceklerin kansere yakalanmadaki riskine dikkat çekti.

Prof. Dr. Murat Baş, Türkiye’de 2013 yılı verilerine göre hastalığa yakalanma riskinde kanserin ikinci sırada olduğuna dikkat çekerek genetik, çevre ve beslenmenin kansere etkilerini anlattı. Baş, obezitenin dünya sorunu olduğunu belirterek, beslenmenin artması yani beden kitle endeksi arttıkça kanser riskinin de aynı oranda arttığına dikkat çekti. Vücudun ideal kilosunun korunması gerektiğini söyleyen Baş, işlenmiş et olarak ifade ettiği sucuk salam ve sosis gibi gıdaların çok fazla tüketilmesi, ekstra tuz ve çok turşu yemenin kanser riskini arttırdığını anlattı. Sağlıklı beslenme için meyve ve sebze tüketilmesini tavsiye etti, ancak bunun sınırsız olmaması gerektiğinin altını çizdi. Egzersizin de hayatımızın vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, doğru beslenme şekli ile kansere neden olan faktörlere dikkat edilebileceğini söyledi. Kümeli, meyve ve sebze tüketilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Bir yiyecek ne kadar doğal ise o kadar sağlıklı, ne kadar işlenmiş ise o kadar da zararlı. Kesinlikle aşırıya kaçmadan çok çeşitli besinler tüketin. Su vücudun temizleyisidir. Günde 6 veya 8 bardak su tüketilmeli. Günde 2 bardak süt içilmeli, bir kase yoğurt, domates, havuç ve maydanoz yenilmeli.” dedi.

Dr. Ümit Aktaş, GDO’lu yiyeceklerin vücuda zarar verip vermediğinin tartışıldığını belirterek, bu tür ürünlerin pestisit içerdiğini söyledi. Orta Asya’da atalarımızın yaptığı gibi sütte geleneksel saklama yöntemi kullanarak, sütü, yoğurt ve peyniri haline getirerek periyodik ihtiyacını çok rahatlıkla alınabileceğini anlattı.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, gazlı içecekler ve cipslerin besin değeri olmadığına dikkat çekerek kendisinin de özellikle bu tür ürünleri yemediğini söyledi. Çocuklara ve gençlere ise kuru yemiş tüketmelerini tavsiye etti.

Program öğrencilerin panelistlere yönelttiği soru ve yanıtların ardından konuşmacılara teşekkür plaketi ve çiçek verilerek sona erdi.

Başa Dön